2009-01-08 16:51:18• hírek • Szatmár.ro

A Szamos hetilap legfrissebb számából

A tartalomból: Markó Béla vitairata, interjú az erdődi alpolgármesterrel, médiatörténelem viccesen szervírozva, népmese, variációk sertésbordára, evolúcióbiológia, történelmünk nagyjairól, egyházművészet, irodalomkritika, tudomány és a test-lélek téli ápolása.

 

A lapban olvasható Markó Béla Politika és érdekvédelem című vitairata, mely az SZKT 2008. decemberi marosvásárhelyi ülésén hangzott el.

„Nagyon pesszimista vagyok az előttünk álló négy évet illetően" - mondja Szakács Imre, Erdőd alpolgármestere, aki többek közt beszámol az erdődi vár felújítási munkálatairól: a meglévő bástyát konzerválni fogják, megerősítik: az alsó szint borospince lesz, fennebb múzeumot, az udvaron szabadtéri színpadot alakítanak ki.

Holt könyvek, kábító képernyők, behálózott világ - Debreczeni Éva humoralizál a médiumok fejlődéséről.

A legény és a kígyó - Erdélyi szász népmesét olvashatnak a gyermekek, Veres István fordításában.

A magyaros konyha legkedveltebb, legjellegzetesebb ételei sertéshúsból készülnek. A sertés részei közül a karaj a legalkalmasabb hús szeletelve sütésére. Variációk sertésbordára című gasztronómiai opusával Kiskasza László, lapunk tiszteletbeli szakácsa jelentkezik.

Az öltönyös majmok bolygója címmel Jared Diamond, a Kalifornia Egyetem evolúcióbiológusa és Pulitzer-díjas ismeretterjesztő jövőképét ismerhetjük meg Bodoky Tamás indexes tollából.

Muhi Sándor Az egyházművészeti értékek leltározása, mentése, restaurálása, bemutatása címmel indít gazdag képanyaggal illusztrált újabb sorozatot.

Mandula Tibor A magyarság történetének 95. részében

a Habsburg Birodalom hatalmi küzdelmeiről számol be a XVII. században, valamint a Lorántffy Zsuzsanna előtt élt erdélyi fejedelemasszonyokat mutatja be.

Az Erdélyi irodalmi arcképcsarnokban Dragomán György: A fehér király című regényét méltatja Végh Balázs Béla.

A kultúra mai fogalmának kialakulásáról, a tudás gyakorlati hasznáról, a tudományos kultúra mai helyzetéről számol be Kiss Sándor matematikatanár.

Ezek mellett a téli szépségápolás és öltözködés is szerepel mint téma a Szamos új számában.

 

 

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: